metodaterapijamedi-tapingzanimivi clanki
     
ZA ZDRAVNIŠKO PRAKSO PREIZKUŠENO ZDRAVILSTVO

Posebna izdaja
Dr. Harald Chavanne, kirurg ortoped

Akupunktna masaža po Penzel-u pri obolenjih lokomotornega (gibalnega) aparata

Posebna izdaja iz:
Erfarungsheilkunde, Band 49, Heft 2, Februar 2000

Karl F. Haug Verlag, in MVH Medizinverlage Heidelberg GmbH & Co. KG, Fritz-Frey-Strasse 21, 69121 Heidelberg

POVZETEK
Za oskrbo obolenj gibalnega (mišično skeletnega ali lokomotornega) aparata je zelo učinkovita akupunktna masaža po Penzelu (APM).

Različna obolenja se v večini primerov pojavijo najprej kot motnja delovanja organizma in sicer zaradi neenakomerne porazdelitve in bliskovite hitrosti gibanja vodilne energije »Chi«. APM je učinkovit postopek za odpravljanje teh funkcionalnih motenj.

Uspeh terapije je odvisen od poznavanja konkretne aktualne preskrbljenosti in porazdelitve »Chi« v meridianih pacienta. Zato je potrebno opraviti ob kliničnih preiskavah tudi »energetsko stanje«, na osnovi katerih se nato določi terapija akupunktne masaže po Penzelu. Različne težave, od bolečin v kosteh, v križu do epicondylitisa, podajajo sum na vzročno (kavzativno) blokado kontralateralnega iliosacralnega sklepa. Ponavljajoča se blokada ISS nastaja pogosto na osnovi anatomske razlike v dolžini nog v kombinaciji z motnjo energije v meridianu mehurja.

Ključne besede

Akupunktna-masaža po Penzelu (APM)
Iliosacralna sklepna blokada
Razlika (diferenca) v dolžini nog
Skolioza

Indikacija za Akupunktno-masažo po Penzelu

Težave in obolenja gibalnega aparata so za naše paciente najpogostejši vzrok, da poiščejo medicinsko pomoč. Diagnoza in terapija se ponavadi težko uskladita, saj je vzrok za težave večkrat kompleksen. Na začetku se pojavljajo težave samo kot funkcionalne motnje (okvara) in ni še znamenj patološke obolelosti, tako da je težko določiti diagnozo. Če ostane funkcija dalj časa motena, obstaja možnost, da pričnejo strukture propadati.

Akupunkturna-masaža po Penzel-u je zelo primerna za obravnavo funkcionalnih motenj (obolenj), kot tudi za lajšanje težjih oblik obolenj in za podporo pri osnovnem zdravljenju. Je vedri in psihični princip oskrbe, ki temelji na osnovah znanja o akupunkturnih točkah, kot tudi na osnovi znanj Neuralne terapije po Huneke in osnov na katerih je bila razvita kiropraktika. Pri terapiji se ne uporabljajo igle kot pri akupunkturi, ampak se stimulirajo meridiani in skupine meridianov s kovinsko paličico, ki ima na koncu majhno kroglico. S tem se stimulira vodilna energija »Chi«, prazni meridiani se napolnijo z energijo in tako se ponovno vzpostavi polna funkcionalnost. Možnosti za uspeh so enake kot pri vsaki drugi terapiji. Najprej je potrebno opraviti klinično preiskavo in določiti diagnozo za konkretno bolezen, da lahko določimo indikacije za psihično terapijo, v tem primeru za akupunktno-masažo po Penzelu.

Pri tem se pojavi tudi vprašanje ali je APM zadostna indikacija in ali so potrebni ob njej tudi medicinski ukrepi. Na primer pri zdravljenju osteoporoze z zdravili in pri uporabi vitamina D3 pri osteomalaziji, se je APM izkazal koz izredno dobra spremljevalna terapija, zlasti pri lajšanju bolečin in izboljšavi funkcionalnosti.

Tudi pri zdravljenju skolioze se je izkazala za zelo uspešno kombinacija steznika in APM. Napredujoča a neboleča korektura ukrivljenosti telesa in rotacijska komponenta hrbtenice z izravnavo energetskega primanjkljaja omogoči deblokado sklepov (členkov). Pri začetni 1-2 kratni obdelavi z APM na teden je potrebna kontrola steznika in korektura steznika na 6 tednov.

IZBOLJŠANJE IN USKLADITEV ENERGETSKEGA STANJA

Za uspeh terapije po APM mora biti najprej ugotovljeno energetsko stanje pacienta. Najzanesljivejše metode za ugotavljanje energetskega stanja so:

1. Poskusno glajenje
2. Test po pravilu opoldne-opolnoči
3. Stanje na osnovi refleksnih točk na ušesu
4. Nežno in svilnato glajenje
5. Klasično tipanje utripa TCM na radialnih točkah utripa (pulz)

Opisani so na

Chavanne, H.: »Akupunkt-Massage nach Penzel. Therapeutische Aspekte einer modernen Behandlungsmethode auf klassischen Grundlagen« (Terapevtski aspekti moderne metode obdelave na podlagi klasične osnove), Erfarungsheilkunde Band 45, Heft 1/1995.
So osnovne pomembne metode, saj preko njih pridemo do spoznanj, kateri meridiani morajo biti obdelani pri terapiji.

Osnove APM in vzroki za težave gibalnega aparata z vidika APM
Fiziološko se po meridianih neprenehoma pretaka vodilna energija »Chi« in sicer v določeni smeri in po vrstnem redu meridianov. Iz enega meridiana prehaja na drug meridian na njihovih križiščih. Na ta način je vseh 12 meridianov v telesu kontinuirano oskrbovano s tekočo Chi. Vsaka motnja tega enakomernega pretoka vodilne energije se pojavi kot funkcionalna motnja oziroma bolečina in sicer, ko je moten meridian oz. njen del, ki oskrbuje določen organ ali del telesa. Pri tem je zelo pomemben topografski odnos med delom telesa, organom in potekom meridiana.

Primer: Potek meridiana mehurja poteka od nosnega korena čez glavo in sicer dva prsta prečno od sredinske linije in čez hrbet, kjer se razveja na dva dela. Notranja veja poteka dva prečna prsta lateralno od konic vretenc in direktno čez zunanjo mejo iliosacralnega sklepa. Zunanja veja poteka štiri prečne prste lateralno od konic vretenc kaudalno in se združi z notranjo vejo v glutealnem pregibu ter nadaljuje dorzalno lateralno po nogi proti prstom in sicer po zunanjem delu do konca malega prsta.

Po topografskem poteku je meridian mehurja odgovoren za energetsko oskrbo tako intervertebralnega kot tudi iliosacralnega sklepa. Očitno je, da pri težavah oz. pritožbah v predelu hrbtenice in iliosacralnega sklepa, prihaja do motenj pretoka Chi, ker je prekinjen meridian mehurja. Normalna funkcija in brez bolečinsko delovanje organov in s tem sklepov ali udov je odvisna od enakomernega pretoka Chi v meridianu. Vsako upočasnenje hitrosti pretoka povzroči avtomatično (nujno ali samodejno) motnjo Chi v pripadajočem meridianu oz. njegovem delu. Posledica je prazno stanje meridiana in istočasno zastoj ali obilica v delu tega sistema meridianov. Nobeno od teh stanj ni v skladu fiziološki hitrosti pretoka in fiziološkemu stanju polnosti in sta vzrok za pritožbe in funkcionalne motnje. Pri uravnovešanju energetskega stanja mora terapevt APM razločiti med praznim in polnim stanjem, da lahko pravilno zdravi oz. izbere pravilno terapijo.

Na tej osnovi se določi tudi terapija. Prazni meridiani oz. njegovi deli se stimulirajo s potegi (z glajenjem) po meridianih v smeri pretoka in sicer tako dolgo in intenzivo, da se meridian ponovno napolni. Pri tem lahko opazujemo, kako se na prenapolnjenem delu zastoj raztopi, energija se ponovno enakomerno porazdeli. Po terapiji prenehajo predhodne bolečine in funkcionalne motenje.

V akupunkturi poznamo tudi fiziološke polnosti in praznine v meridianih, ki so predstavljene v kitajski »organski uri« (slika 3). Pri tem gre za delovanje dve uri trajajočega energetskega vrhunca v enem meridianu, ki nastopi vedno ob določenem času, po dveh urah pa prestopi v drug meridian. V tem času ima meridian, ki mu je nasproti polariziran (JIN – YANG) odgovarjajočo energetsko praznino. Tem konstantno nastajajočim fiziološkim polnosti in praznininam sledijo tudi patološke polnosti in praznine , tako da ponavadi nastopajo težave pacienta vedno ob določenem času oz. se ponavljajo. Kot primer lahko ponovno uporabimo meridian mehurja, ki ima fiziološko polnost oz. max čas med 15:00 in 17:00 uro, energetski vrhunec pa je najvišji ob 16,00 uri. Nasprotni meridian t.j. meridian pljuč ima max. čas med 3:00 in 5:00 uro zjutraj, energetski vrhunec pa ob 4:00 uri zjutraj. Ko je merdian pljuč v polnosti je nasprotujoči se meridian t.j. meridian mehurja v praznini. To pomeni, da je ob 4:00 uri zjutraj meridian mehurja v fiziološki praznini. To opazimo pri pacientu M.Bechterew, ki mora ob 4:00 uri zjutraj zaradi bolečin v križu vstati iz postelje. Ko se razhodi bolečine popustijo. Pri. M.B. se pojavljajo znane izmenično vnetne in degerativne faze obolenja. Pogosto je vzrok energetska praznina v meridianu mehurja, zjutraj ob 4:00 uri pa nastopi še večja praznina, saj je nasprotni meridian pljuč v tem času v energetski polnosti. Ta ekscesivna praznina pripelje do tako imenovane »prazne bolečine« v predelu, ki ga oskrbuje meridian mehurja, posebno v področju hrbta in predvsem iliosacralnega sklepa. Z razgibavanjem se prazni predeli nekoliko napolnijo, tako da se bolečine omilijo. Zato je za M.B. priporočljiva terapija v času intervala, ko ni možnosti vnetja: in sicer APM in gibanje.

Oviranje energetskega pretoka
Brazgotine so zelo pogost vzrok pri oviranju energetskega pretoka in zastoja v sistemu meridianov. Prav tako so po dognanjih Neuroterapije po Hunecke lahko vzrok za nepravilnosti v energetskem pretoku motnje v organih kot npr. vnetje žolčnika, žarišča v zobeh v predelu čeljusti, kot tudi blokirani členki. Pri terapiji je tako v določenih primerih potrebna tudi pomoč kirurga ali zobozdravnika.

Motene brazgotine so lahko male ali velike, pordečene ali lividno obravane ali blede, izbočene ali poglobljene, srbijo, pečejo ali povzročajo neprijetne občutke vlečenja, posebno pri spremembi vremena, ali pa so lahko brez občutkov - odreveneli. Pogosto so moteče brazgotine po operacijah (posebej kjer je bil rez večkrat ponovljen na istem mestu), brazgotine po drenaži ali brazgotine nastale v dramatičnih okoliščinah. Po natančni energetski preiskavi z APM (okolje brazgotine je lahko različno občutljivo), obdelamo z APM-palčko, lahko pa tudi s pomočjo galvansko enakomernimi električnimi impulzi in z energetsko kremo. (APM po Penzel, Creme d'Energetic)

Po uspešni stimulaciji meridianov s palčko se pojavi na vlečenih mestih rdeča kožna črta (včasih bleda dermographismus). Če se kožna črta ne pojavi, pomeni da organizem ne reagira in da je v okvari. Po odpravi motnje na brazgotini se rdeča kožna črta pojavi, kar pomeni, da je odpravljen zastoj v pretoku energije.

Akutna obolenja gibalnega aparata
Kot smo že omenili nastanejo obolenja gibalnega aparata v večini primerov najprej kot funkcionalne motnje, ker pride do disharmonije oz. zaradi nepravilne razporeditve Chi energije v meridianih. Pri vnetju ali otopelosti se v prizadetem delu otipa nakopičena Chi v obliki jezera, oziroma kot stagnirana energetska polnost, ki jo spremlja bolečina. Če nam uspe s terapijo s palčko to polnost potegniti v drug prazen meridian, bolečina izgine. Takšna metoda se uporablja predvsem v športu.

Blokada sklepov
Blokirani sklepi povzročajo prav tako kot motene brazgotine motnje v pretoku energije v meridianih. Prav tako nastane blokada v sklepu pri nenadnem premiku in sicer, če je bila že prej fiziološka energetska praznina v meridianu ali meridianskem sistemu.

Iz tega razloga s terapijo APM popustimo blokiran sklep vedno po predhodni energetski izravnavi terapije meridianov. Ta predhodna energetska izravnava oskrbi obravnavani sklep s potrebno energijo in nadaljnja nežna gibalna terapija omogoči, da popusti blokiran sklep brez značilnega zvočnega poka. Zato terapija hrbtenice po Penzlu in obravnava sklepov po Penzlu nista kiropraktična obdelava. Samo z nežnim hitrim zasukom v fiziološkem prostoru gibanja in z vibracijami se sprostijo z energijo oskrbovan sklep in partner in se postavi v prvotni sredinski položaj. Po testiranju ugotovimo, da prej diagnosticirane blokade več ni.

Iliosacralni sklep kot vzrok za težave
Dolgoletno opazovanje v okviru APM je privedlo do spoznanja, da je za težave gibalnega aparata osnovnega pomena iliosacralni sklep. Iliosacralni sklep je edini sklep, ki nima nobene mišice, ki bi oba sklepa partnerja direktno povezoval in napel tako, da bi v primeru, da pride sklep v ekstremni položaj ponovno poravnal v sredinsko osnovno stanje. Ta posebna anatomska struktura iliosacralnega sklepa z njegovo ploščato obliko in skoraj navpično (trikotno) postavitev v prostoru, pri čemer Os Sacrum širi dvojno klinasto obliko tako v cranio-caudalno kot v anterior-posterior smer, je najverjetneje vzrok, da iliosacralni sklep pri preiskavah pogosto zablokira ali se pozno odkrije. Različni napačni položaji predstavljajo različne blokade (npr. gledano od strani na os ilium v koraku naprej ali nazaj).

Funkcionalne in anatomske diference (razlike) v dolžini nog
Napačna lega os ilium je posplošena s funkcionalno razliko v dolžini nog. Do tega prihaja na eni strani zaradi različne lege Acetabulums pri rotaciji medenične lopatice, po drugi strani pa je zaradi enostranske blokade illiosacralnega sklepa nastal hipertonus M.Psoas-a, adduktorjev in Quadratus lumboruma privede do adduktivnega stanja nog in stranskega nagiba LWS v smeri prizadetega dela.

S tem ko je medenica v poševnem stanju nastane posebno pri ležečem pacientu občutek, da je na tej stani noga krajša. Ko sprostimo blokiran iliosacralni sklep in s tem normaliziramo tonus omenjenih mišic, odpravimo poševnost medenice in s tem tudi funkcionalno razliko v dolžini nog. S tipalno primerjavo pacientovega levega in desnega Crista iliaca,, Pina iliaca posterior superior in Spina iliaca anterior superior se v normalnih primerih

izkaže, da ni več stranskih razlik. Če se s tipanjem ugotovi, da je še ena ali dve razliki med stranmi pomeni da še obstaja napačna rotacijska lega enega Os iliuma. Če še vedno obstaja razlika na vseh treh točkah in sicer enostransko globinsko stanje Crista iliaca,, Pina iliaca posterior superior in Spina iliaca anterior superior, pomeni da obstaja najverjetneje anatomska razlika v dolžini nog. Nastane lahko na osnovi enostranskega Coxa valga ali Coxa vara, na osnovi enostranske pospešene rasti nog ali zavrte rasti z.B po zlomih ali ohromelosti, ki nastanejo pogosto v času rasti Poliomyelitis ali na osnovi enostranske osne anomalije v predelu kolenskega sklepa, fraktur v kolenskem pregibu, Genu recurvatum, Genu valgum in Genu varum, kot tudi pri enostranskem udrtem stopalu ipd.

Po natančni rentgenski analizi se anatomska razlika v dolžini nog izravnava ortopedsko v stoječem stanju s pomočjo Rastercassette. V večini primerov je razlika v dolžini nog povod za recidivno blokado iliosacralnega sklepa in sicer ponavadi daljše strani. Posledica blokade lahko povzroči delno ali popolno izravnavo celotne razlike dolžine nog. Deluje v smislu ravne postavitve Os sacruma, osnove za hrbtenico in ima prednost, da pri sveži blokadi blokiran sklep odnosno vezi in mišice na tej strani postanejo boleče. Značilno je , da bolečine po nekaj dneh preidejo na drugo stran, saj se je vzpostavila druga statika in neblokiran Iliosacralni sklep mora prevzeti vso delo blokiranega sklepa. Na tej osnovi povečana hiper mobilnost prostega ISG povzroči povečano področje gibalnega zamaha v področju Ligamentum iliolumbale te strani, kar pa povzroča bolečine. Tudi proximalno od iliosacralnega sklepa ležeči gibalni segmenti L5 in L4 z njihovimi Intervertebralnimi sklepi so pogosto soudeleženi pri enostranski blokadi. Zato morata biti tudi ta dva sklepa skupaj z iliosacralnim sklepom pregledana in obravnavana.

Tako funkcionalne in anatomske razlike v dolžini nog so povod za poševno lego medenice in tako za poševno lego Os Sacrum, ki je temelj za celotno hrbtenico (Abb.4). Prizadetost organizma se odraža v drži in točkovnem refleksu držanja glave v navpičnem položaju, morajo biti opravljene izravnave ukrivljenosti hrbtenice. To terja neenakomerne obremenitve Intervertbralnega sklepa, ki lahko blokirajo posamično v smeri cik-cak, od spodaj navzgor. Skolioze, ki so še brez vretenčnih rotacij in so pri izravnavi nog še obnovljive. Z rotacijo in preoblikovanjem vretenc pa lahko preidejo v stalne skolioze.

Povečane (rastoče ali razmnožene) senzorične afference iz sklepne kapice (ovojnice) blokiranega in tudi prostega hiper mobilnega sklepa lahko via zadnjega vrha (Hinterhorn) in z direktnim preklopom ponovno k prednjemu vrhu z refleksno potjo privedejo do hiper tonusa prizadetega segmenta. (Vertebron-segmental-reflektorischer Komplex nach Tilscher und Bergsmann, VSRK).Po tem najdemo napete in boleče mišične skupine in tudi eventualno udeležbo organov (prizadetost). Tudi s področja akupunkture je to možno, kajti skupne točke, ki imajo direkten odnos z določenim organom, ležijo na notranji veji meridiana mehurja, 2 PE lateralno od sredinske linije. So v neposredni bližini vretenc in medvretenčnih sklepov. Pri blokadi iliosacralnega sklepa ene strani vzbuja pozornost, da po kratkem času nastopi prevladujoča bolečina, funkcionalna motnja ali motnja organov na konta lateralni strani telesa.

Priporoča se, pri nenadnem nastopu Coxarthrose oz. bolečinah, pri Meralgia paraesthetica, pri nejasni lateralni bolečini kolena, bolečini v lateralnem predelu skočnega sklepa, pri sindromu rama-roka, pri Periarthropathia humer-scapularis, Epicondylitis humeri radialis ali humeri ulnaris ali CArpaltunnelsyndrom, hrbtenici in posebno iliosakralnega sklepa tudi nasprotno ležečega dela telesa v diagnostično in terapevtsko možnost obravnave.

Kot smo že omenili je posledica blokade ISS ene strani pritožba oz bolečina na prizadeti strani. O kliničnih znakih blokade ISS najdemo tudi homo lateralno hyper tonus v M.psoas in ilicus, kot tudi m. rectus femoris, piriformis, quadratus lumborum in errector trunci. Te napete mišice so lahko povod sindroma bolečin v mišicah tako imenovane »pseudoradikulare« in sicer v področju mišičnih zasnov in v okoliških tkivih. V nekaj dnevih po fazi prilagoditve na novo statiko so bolečine zmanjšajo, nastopijo pa bolečine v nasprotni neprizadeti strani, pri čemer je posebej boleč ligament iliolumbal zaradi posledične preobremenitve večje gibalne odmika prostega ISS.

Značilno je tudi, da se pogosto pojavi bolečina v dimljah in bolečina simfize (sramne kosti), ki nastopi zaradi mehanske preobremenjenosti aparata za slikanje (preiskavo) simfize. Na rentgenski sliki se to pokaže pogosto kot premik simfize (sl.5). Čez živec sobcostalis Th12, iliohypogastricus, ilionguinalis in živec obturatorius prihajajo bolečinski impulzi iz področja sramnice (simfize) in dimelj in so vodeni v lumbalne segmente hrbtnega mozga, preko katerega so oskrbovane mišice križnega dela, medenice in kolčnice kakor tudi motorična sposobnost nog.

Dolgo trajajoči sindromi bolečin v patološke afference (dovod) v Hinterhorn preklopi na efference (odvod) do segmenta v mišicah in s tem povzroči omenjeni hipertonus in tudi do efferenc (odvod) v simpatičnem ganliju in s tem do zožanja krvožilja. (krvnega obtoka). Kot primer je tako imenovana postišialna motnja prekrvitve, ki se lahko obravnava s terapevtsko lokalno anastezijo v predelu lumbalne mejne linije.

Istočasno ob postišialni motnji prekrvitve se lahko med tem ko potuje lokalni refleksni distrofija pri obstoječi blokadi eliocasralnega sklepa nenadno razvije Coxarthroza.

(nadaljevanje prevoda v teku)

AVTOR: Dr. Harald Chawann, kirurg ortoped

terapevt APM po Penzel

Prevedla: Brigita Adorjan


nazaj na vrh [...]

 

 

 

ZA ZDRAVNIŠKO PRAKSO PREIZKUšENO ZDRAVILSTVO [...]

ALI SO PEARCINGI ŠKODLJIVI [...]

APM IN FANTOMSKE BOLEČINE [...]

OBRAVNAVANJE MOTNJE BRAZGOTIN ZA HITREJŠE OKREVANJE Z VIDIKA AKUPUNKTNE MASAŽE po PENZEL [...]

KINEZIO TRAKOVI [...]