metodaterapijamedi-tapingzanimivi clanki
     
KINEZIOLOŠKI TRAKOVI

Kineziološki taping je terapevtska metoda brez zdravil, ki je učinkovita pri zdravljenju številnih težav, saj zmanjšuje bolečine in skrajša čas rehabilitacije. Metoda v svetu ni nekaj novega, saj se razvija že od leta 1973. Njen avtor, dr. Kenzo Kase, je po študiju kineziologije in kiropraktike poskusil združiti obe metodi in razviti lažjo in učinkovitejšo tehniko obravnave bolnikov oziroma poškodovanih športnikov. Metoda se še izpopolnjuje in tako pokriva čedalje večji spekter diagnoz.
Pri kineziološkem tapingu gre za nameščanje elastičnega samolepilnega traku, ki sprošča mišično napetost, izboljša limfno drenažo in krvni pretok. Metoda je učinkovita tudi za nevrološke simptome zaradi stimulacije kožnih receptorjev. Nameščeni trakovi spodbudijo telo, da začnejo v njem potekati naravni procesi samozdravljenja, saj ponuja oporo in stabilnost mišicam ter sklepom brez omejitve naravnega obsega gibov. Učinkovita je pri številnih ortopedskih, nevromišičnih, nevroloških in drugih medicinskih stanjih.
Pri vrhunskih športnikih ta metoda omogoča učinkovitejši trening in tudi terapijo v času treninga. Metoda izboljša mišične funkcije zaradi podpore ali razbremenitve mišice, stabilizira sklepe, repozicionira subluksirane (nekoliko pomaknjene) sklepe in podpira naravno funkcijo sklepov, podpira vezi in ligamente, odstranjuje zastoj in izboljša pretok limfe. Metoda je učinkovita tudi za rehabilitacijo bolnikov po operativnih posegih, ker s to zmanjšamo možnost vnetja, bolečino, oteklino, povečamo pa obseg gibljivosti, skrajša se tudi čas rehabilitacije. Precej jo uporabljamo pri bolnikih s kroničnimi bolečinami zaradi poškodb oziroma stanj gibalnega sistema, pri nosečnicah za podporo med nosečnostjo in po porodu, pri bolnikih (tudi dojenčkih in otrocih, ne le odraslih) z nevrološkimi težavami in, kot že rečeno, pri športnikih v času »sveže« poškodbe, sanacije poškodbe oziroma kot preventivo pred poškodbo najbolj ogroženih mišic oziroma sklepov.
Kineziološki trak je sestavljen iz bombaža in elastičnih vlaken ter posebnega vijugastega nanosa lepila. Trakovi imajo do 40-odstotno raztegljivost, ne povzročajo alergij, so vodoodporni, dopuščajo znojenje, ne vsebujejo lateksa in ne vsebujejo zdravil. Osnovni principi lepljenja so sicer na videz preprosti - na spletu lahko denimo najdete navodila za lepljenje trakov pri različnih športnih poškodbah, trakove pa je mogoče kupiti v specializiranih prodajalnah -, vendar iz izkušenj lahko trdimo, da uporaba trakov za kineziološko lepljenje brez terapevtske obravnave ne prinese trajnega in zadovoljivega učinka. Metoda ni učinkovita, če terapevt napačno oceni vzrok težave, če obravnavan del telesa ni v pravilnem položaju za namestitev traku ali če je nateg traku premočan ali prešibak. Terapijo naj izvaja za to usposobljen terapevt, ki najprej naredi oceno poškodbe oziroma težave in predlaga ukrepe za njeno sanacijo, na primer hlajenje, dvig poškodovane okončine, počitek, namestitev traku, pri športnikih, na primer tekačih, pa še spremembo obutve, tehnike teka, količine in intenzivnosti treninga.

V Alterviti izvajamo naprednejšo metodo lepljenja barvnih kinezioloških trakov, saj upoštevamo poglobljeno znanje in vede o akupunkturi, ayurvedi ter barvni terapiji.


nazaj na vrh [...]

 

 

 

ZA ZDRAVNIŠKO PRAKSO PREIZKUšENO ZDRAVILSTVO [...]

ALI SO PEARCINGI ŠKODLJIVI [...]

APM IN FANTOMSKE BOLEČINE [...]

OBRAVNAVANJE MOTNJE BRAZGOTIN ZA HITREJŠE OKREVANJE Z VIDIKA AKUPUNKTNE MASAŽE po PENZEL [...]