metodaterapijamedi-tapingzanimivi clanki
     
KAJ JE AKUPUNKTNA MASAŽA PO PENZEL-u?

Je ena najstarejših evropskih metod terapije meridianov (energetskih kanalov v telesu) s koreninami v tradicionalni kitajski medicini. Temelji na osnovah ter pravilih klasične akupunkture (a poteka brez iglic), auriculoterapije (terapija uhlja), nevralne terapije po Hunekeju in kiropraktike. Akupunktna masaža (APM) po Penzel-u združuje najboljše prijeme in rezultate teh terapij ter tako kot celovita terapija telesa dosega izredno visoko učinkovitost.

V 50. in 60. letih je APM v Nemčiji razvil maser Willy Penzel. Od leta 1971 se v Nemčiji v mestu Heyen nahaja APM po Penzel-u kot učni inštitut za AKUPUNKTNO MASAŽO. Svoje podružnice je razvil tudi v Avstriji in Švici. V Sloveniji deluje združenje terapevtov APM po Penzel-u, kjer se tudi odvijajo predavanja.

Bistvo APM po Penzel-u je ukvarjanje z vzroki za nastanek motenj v organizmu in celostna obravnava organizma, ne pa samo zdravljenje simptomov. To imenujemo tudi »delo na koreninah«; cilj je, da odkrijemo vzrok obolenja in z delom na njem ponovno vzpostavimo enakomerno oskrbo z energijo. Za razliko od kitajske medicine, je Zahodna medicina osredotocena le na simptomaticno zdravljenje bolezni, se pravi na posledice, povezane s simptomi in ne išče dejanskega vzroka obolenja.

Terapija APM ne obravnava bolezni, marveč motnje energetskega pretoka po telesu. Energija teče po telesu po meridianih, nevidnih kanalih, ki prepletajo telo in tvorijo energetski obtok. Na nekaterih predelih meridiani sovpadajo s potekom živcev, limfe ali žil, vendar so neodvisni in v telesu tvorijo lastno mrežo. Osnovno delo pri terapiji APM je zagotoviti pretočnost meridianov, odpraviti zastoje pretoka energije (vsak zastoj, presežek ali manjko pretoka energije povzroča motnjo v funkciji telesa) in telo »programirati« tako, da vklopi t.i. »notranjega zdravnika«; to je lastni sistem zdravljenja in uravnavanja funkcij delovanja.

V seriji terapij z APM po Penzel-u se uporablja tudi posebni pristop k negi brazgotin in sproščanju hrbtenice in sklepov energetsko statično zdravljenje hrbtenice ter terapija in diagnostika telesa na uhlju.

BOLEZEN JE MOTNJA ENERGIJSKEGA PRETOKA!

Akupunktna masaža po Penzel-u je sistem terapije človeškega telesa, ki v osnovi temelji na principu delovanja energetskega sistema človeka. Ta energetski sistem temelji na pretoku energije po 12 parih meridianov – nevidnih (vendar s sodobno znanostjo dokazanih) kanalov, po katerih teče naša življenjska energija (»ČI« oz. TSRI ali Qi). Ta človeška življenjska energija je električna energija, enosmerni tok, določene napetosti in določene frekvence. Pretok po meridianih omogoča, da je praviloma vsaka celica našega telesa oskrbljena z zadostno količino energije, ki ji omogoča optimalno delovanje. Vsak zastoj ali motnja kjerkoli na sistemu povzroči motnjo v delovanju telesa, ki se na začetku pokaže na energetski ravni, kasneje pa se tudi manifestira na fizični ravni telesa. Pri APM motenim področjem dajemo veliko pozornost, saj se je izkazalo, da pogosto tukaj leži dejanski vzrok funkcionalnim in drugim motnjam v človeškem telesu.

Tako ugotavljamo, da je energetski sistem nadrejen ostalim sistemom v človeškem telesu in se vsaka motnja v delovanju ostalih sistemov izrazi tudi na energetskem sistemu.

Glede na to, da imamo v telesu vedno 100 % energije, je za naše počutje in delovanje najpomembneje, da je ta energija optimalno razporejena po celem telesu in takrat naše telo tudi optimalno deluje.

To življenjsko energijo kopičimo dnevno skozi hrano, zrak, svetlobo in srečne življenjske okoliščine.

Stari Kitajci so življenjsko energijo razdelili na dve komponenti in sicer na YIN in YANG .

YIN je po kitajski medicini zemeljska energija; pomeni tudi žensko, negativno, noč, hladno, mrzlo, na splošno tudi hrana.

YANG je po kitajski medicini energija iz vesolja; pomeni tudi moško, pozitivno, vroče, na splošno tudi zrak in svetloba.

Obe energiji sta enako pomembni in ju lahko najdemo pri zdravem in harmonično uravnoteženem energijskem pretoku.

Meridiani, po katerih kroži življenjska energija, nosijo imena po organih ali področjih aktivnosti. Tudi tukaj imamo YIN in YANG meridiane.

S terapijami poskrbimo, da bo potek energije skozi meridiane nemoten (odpravimo blokade) in da dosežemo energetsko ravnovesje v telesu.