metodaterapijamedi-tapingzanimivi clanki
     
ENERGIJSKI IZVID in PREGLED

Pred vsako terapijo terapevt najprej preveri energijsko stanje pacienta ne glede na diagnozo zdravnika. Pri prvem pregledu preverimo in zabeležimo tudi statiko pacienta; stanje njegovega gibalnega aparata z dolocenimi praktičnimi testi. Stanje oziroma spreminjanje statike telesa skozi terapije vsakokrat ponovno preverimo in zabeležimo.


KAKO POTEKA TERAPIJA

Terapijo opravlja izšolan terapevt z licenco Evropske akademije APM po Penzel-u, ki pri svojem delu uporablja prstne blazinice in kovinsko paličico s kroglico, s katero potuje po poteku meridianov ali delov meridianov. Telo se odzove na te dražljaje in intenzivno poveča pretok po stimuliranih meridianih, ki pordečijo. To je za terapevta znak, da je sprožil pretok energije po tem meridianu. Terapevt z nadaljnjo stimulacijo meridianov izravnava presežke in manjke energije po telesu, na koncu pa še z nežnim glajenjem z dlanjo izravna energetsko stanje.

V sklopu terapij Akupunktne masaže po Penzel-u se lahko pojavijo različne reakcije, ki jih lahko opišemo kot pojav Plima-Oseka (v roku 48 ur od terapije): bolečina se zmanjša, nato se lahko spet pojavi za krajši čas, končno pa povsem poneha. Te reakcije terapevtu pokažejo odzivnost telesa na terapijo. V določenih primerih so reakcije zelo burne ali pa tudi ne, kar je odvisno od posameznikovega stanja. Pomembno je, da v tem primeru ostanete mirni in zaupate v delovanje terapije. Vsaka sprememba takšna ali drugačna v telesu po terapiji je odzivnost. Tudi navidezno poslabšanje vodi v nadaljevanju terapij k izboljšanju stanja. Terapija APM v nobenem primeru ne škoduje organizmu; je zelo nežna, prijetna, tako da je primerna za oba spola vseh starosti, tudi za novorojenčke in nosečnice.

Sama terapija traja odvisno od pacienta od pol do 1 ure. Pred terapijo terapevt opravi pregled in pogovor, pregleda zdravniške izvide in morebitne rentgenske posnetke pacienta, po terapiji pa pusti pacienta da po želji počiva. Terapije se izvajajo v določenem časovnem zaporedju, začetne terapije lahko na vsake 2 dni, naslednje enkrat tedensko ali po dogovoru.


INDIKACIJE ZA AKUPUNKTNO MASAŽO PO PENZLU


obolenja oziroma funkcionalne težave gibalnega aparata

obolenja hrbtenice

revmatična obolenja

obolenja velikih in malih sklepov

prebavne težave

menstrualne motnje

migrene

motena cirkulacija

težave s kožo

težave z dihali

živčne bolezni

kot podporna terapija je zelo učinkovita tudi pri okrevanju po operacijah ali kot priprava telesa pred operacijo

težave in nega nosečnic ter porodnic

moteče brazgotine

želja po sprostitvi od vsakodnevnega stresa

Obravnavi gibalnega aparata (hrbtenica, sklepi) se posvetimo pri pacientu takrat, ko s terapijami že dosežemo optimalno energetsko ravnovesje v telesu in stanje brez bolečin. S sproščanjem medenice, vretenc in sklepov in ustreznimi vajami, ki jih pacientu predpišemo za redno izvajanje doma, dosežemo izboljšanje napačne statike telesa, ki je v osnovi povzročala različne poškodbe oziroma bolezni pri pacientu.